2008-08-26

Forumpraktikant

Jag har fått chansen att vara praktikant hos Latinamerikagrupperna. Latinamerikagrupperna, som för inte så länge sedan kallades UBV, är en solidaritetsorganisation som under lång tid har arbetat med utbyten, stöd och läroprocesser mellan Sverige och Latinamerika. I år firar organisationen sitt fyrtionde jubileum.

Mera konkret är min uppgift att organisera Latinamerikagruppernas aktiviteter under European Social Forum (ESF). Central för alla dessa aktiviteter är en stor latinamerikansk temaplats som ska vara på Falsterboplan. Vi i Malmö kallar oftare Falsterboplan för Jesusparken. Det är en liten park där Möllevången tar slut. Under ESF kommer Jesusparken istället att vara forumområdets ungefärliga mitt och där ska vi skapa vår latinamerikanska plats.

Latinamerikagrupperna är inte ensamma om att bygga platsen. Vi arbetar tillsammans med aktivister och organisatörer från många latinamerikanska föreningar – stödgrupper, kulturföreningar. Samarbetet är viktigt och lärorikt. Det aktiverar ett nätverk som kan användas för påtryckningar och aktioner. Nätverket är även personligt viktigt eftersom det representerar olika generationers politiska och organisatoriska erfarenhet. Det är en samlad erfarenhet som både imponerar, stärker och ödmjukar.

Det latinamerikanska koordinationen inför och under ESF är ett bevis på den styrka som finns i Latinamerikagruppernas nya politiska och organisatoriska inriktning. Latinamerikagruppernas egen historieskrivning beskriver hur organisationen utvecklats från att vara ett nätverk som i första hand varit intresserat av att organisera resor och senare förmedla kontakter mellan folk som gjort resor. Under de senaste åren har organisationen ändrat inriktning. Den nya organisationen är uppbyggd kring en folkrörelsemodell och man betonar förvisso transatlantiska erfarenhetsutbyten men framför allt förmågan till och behovet av organisering och påverkansarbete i Sverige och Europa.

Den nya organisatoriska modellen kan delvis ses som ett uttryck för en ny politisk förståelse, som organiseringen också förstärker. Om utveckling tidigare sågs som ett latinamerikanskt behov kompliceras nu synsättet. Utveckling ses inte längre som något som sker i andra delar av världen, som ett sätt för dessa att likna oss i Europa och nordamerika och våra samhällen. Istället är utveckling något som blir till och som behövs även här. Utveckling blir till genom organiserade människors krav, utvecklingens genomslag beror på organiseringens målmedvetenhet, fasthet, kreativitet och framgång.

Sammantaget är detta ett sammanhang där jag trivs mycket bra med att arbeta. Det är ett sammanhang där idéerna om människors behov av organisering och förmåga till förändring bevaras, utvecklas och framför allt påtalas, kommuniceras, omsättas i ord och handling.

Inga kommentarer: